XFrame2D

XFrame2d is krachtige software voor constructieberekening en -ontwerp

XFrame2d is de meest intuïtieve ontwerp rekensoftware voor de berekening van 2d spanten, portalen en vakwerken. In een handomdraai en heel eenvoudig bepaal je de krachtsverdeling in de constructie. XFrame2d is uiterst gebruiksvriendelijk, intuïtief, modern en zeer snel.

Gebruiksvriendelijk en modern

Het programma is zeer eenvoudig te gebruiken (zelfs zonder eerst de handleiding te lezen), intuïtief, modern en ongelooflijk snel. Snap functies voor bestaande knooppunten, balken, rasterlijnen, X- en Z-as, maar ook slimme functies stellen jou in staat jouw constructie eenvoudig en snel in te voeren.

Krachtige reken-engine

XFrame2d heeft een uitermate krachtig mechanica rekenhart (matrix solver) waarmee je snel geometrisch lineaire (GL) of niet lineaire (GNL) sterkteberekeningen kunt maken.

Belastinggenerator

XFrame2d heeft een belastinggenerator waarmee je wind- en sneeuwbelastingen en de bijbehorende combinaties volgens Eurocode kunt genereren. Het programma detecteert automatisch de dakvorm (platdak, lessenaarsdak of zadeldak) en bepaalt alle wind- en sneeuwbelastingen.

EN 1993 staalmodule

XFrame2d heeft een geïntegreerde EN 1993-1-1 staalmodule. De staaltoetsingen worden uitgevoerd volgens de meest recente Eurocodes. Je bent dan ook altijd helemaal up-to-date met de laatste normen.
De staaltoetsingen worden in XFrame2d gebaseerd op een geometrisch niet-lineaire krachtsverdeling (2de orde berekening) waarbij ook imperfecties (initiële scheefstanden) automatisch in rekening worden gebracht. Dit is een nauwkeurige rekenwijze en is toepasbaar voor elke (portaal) constructie. Ongesteunde en gesteunde raamwerken.
Of de constructie ‘gevoelig’ is voor 2de orde effecten volgt rechtstreeks uit de krachtsverdeling. Er hoeft niet meer te worden gerekend met foutgevoelige kniklengtes. De toetsing op knikstabiliteit wordt impliciet in de krachtsverdeling meegenomen.

Er is een Staaloptimalisatie-module voorzien waarmee je snel en eenvoudig het meest optimale staalontwerp maakt. Je kunt hiermee veel staalkilo’s besparen.

Geïntegreerde EN 1993-1-8 staalverbindingen

XFrame2d heeft een geïntegreerde EN 1993-1-8 verbindingenmodule. Ligger-kolom momentverbindingen en moment stuikverbindingen kunnen eenvoudig worden ingevoerd. De rotatiestijfheid van de verbindingen is belastingafhankelijk en beïnvloedt de krachtsverdeling. In XFrame2d wordt de belastingafhankelijke rotatiestijfheid automatisch in rekening gebracht voor alle momentverbindingen. Dat geeft natuurlijk het meest nauwkeurig resultaat en leidt tot een economisch optimaal ontwerp. Bij kleine momenten (onder 2/3 Mj,Rd) wordt gerekend met initiële rotatiestijfheid Sj,ini. Bij grotere momenten met de rotatiestijfheid Sj die overeenstemt met het buigend moment Mj,Ed. Het trilineaire rotatiestijfheid diagram wordt daarbij gehanteerd.

De staalconstructie kan nu een stuk goedkoper
Door in het ontwerp van de hoofddraagconstructie al rekening te houden met flexibele verbindingen in plaats van een volledig stijve aansluitingen kunnen verbindingen veel goedkoper worden en wordt een juiste krachtverdeling berekend. Met XFrame2d maakt de hoofdconstructeur snel en gemakkelijk een economisch ontwerp van de hoofddraagconstructie inclusief de ligger-kolom momentverbindingen.
Ook worden hiermee de kosten van een detailconstructeur bespaard.

EN 1995 houtmodule

XFrame2d heeft een geïntegreerde EN 1995-1-1 houtmodule. Houttoetsingen volgens de nieuwste/laatste EUROCODES. Ook de houttoetsingen in de uiterste grenstoestand (UGT) worden gebaseerd op een geometrisch niet-lineaire krachtsverdeling (2de orde berekening) waarbij ook imperfecties  automatisch in rekening worden gebracht.
Dit is een nauwkeurige rekenwijze en is toepasbaar voor elke (portaal) constructie. Ongesteunde en gesteunde raamwerken.
Of de constructie ‘gevoelig’ is voor 2de orde effecten volgt rechtstreeks uit de krachtsverdeling. Er hoeft niet meer te worden gerekend met foutgevoelige kniklengtes. De toetsing op knikstabiliteit wordt impliciet in de krachtsverdeling meegenomen.

Unieke transparante berekeningsuitvoer

XFrame2d genereert volledig transparante sterkteberekening die jij als constructeur handmatig kunt controleren. Deze unieke uitvoer geeft je inzicht in de berekening, alle gebruikte EN formules inclusief een verwijzing naar de EUROCODE. De sterkteberekening van XFrame2d worden zonder problemen geaccepteerd door keurende instanties.

Meerdere talen

Nu zijn de talen Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Noors en Nederlands voorzien.

Met jouw hulp kunnen we ook elke andere taal eenvoudig voorzien. Laat het ons weten.