XFEM4U

XFEM4U is krachtige software voor constructieberekening en -ontwerp

XFEM4U is de meest intuïtieve constructieve berekenings- en ontwerpsoftware voor 3D-modellen van elke constructie.
Denk bijvoorbeeld aan een berekening van 3d raamwerken in staal en/of hout, betonnen balkenroosters, funderingsplaten op een bedding, puntvormig ondersteunde platen, wanden, enzovoort. Al dan niet gecombineerd in één model.

Gebruiksvriendelijk en modern

XFEM4U heeft een volledig 3D interactieve user-interface met OpenGL waardoor het invoeren van jouw constructie net zo eenvoudig gaat als het tekenen in AutoCad. Het programma is zeer eenvoudig te gebruiken (zelfs zonder eerst de handleiding te lezen), intuïtief, modern en ongelooflijk snel. XFEM4U maakt gebruik van OpenGL technologie. Snap functies voor bestaande knooppunten, platen, balken, rasterlijnen, X-, Y- en Z-as, maar ook Copy-, Mirror-, Multiple Copy-, Rotate -functies stellen jou in staat jouw constructie eenvoudig en snel in te voeren.

Krachtige reken-engine

XFEM4U heeft een uitermate krachtig mechanica rekenhart (matrix solver) waarmee je snel geometrisch lineaire (GL) of niet lineaire (GNL) sterkteberekeningen kunt maken.

Krachtsverdelingen van modellen met een groot aantal staven en/of plaatelementen worden bliksemsnel berekend.

EN 1993 staalmodule

XFEM4U heeft een geïntegreerde EN 1993-1-1 staalmodule. De staaltoetsingen worden uitgevoerd volgens de meest recente Eurocodes. Je bent dan ook altijd helemaal up-to-date met de laatste normen.
De staaltoetsingen worden in XFEM4U gebaseerd op een geometrisch niet-lineaire krachtsverdeling (2de orde berekening) waarbij ook imperfecties (initiële scheefstanden) automatisch in rekening worden gebracht. Dit is een nauwkeurige rekenwijze en is toepasbaar voor elke (portaal) constructie. Ongesteunde en gesteunde raamwerken.
Of de constructie ‘gevoelig’ is voor 2de orde effecten volgt rechtstreeks uit de krachtsverdeling. Er hoeft niet meer te worden gerekend met foutgevoelige kniklengtes. De toetsing op knikstabiliteit wordt impliciet in de krachtsverdeling meegenomen.

Er is een Staaloptimalisatie-module voorzien waarmee je snel en eenvoudig het meest optimale staalontwerp maakt. Je kunt hiermee veel staalkilo’s besparen.

Geïntegreerde EN 1993-1-8 staalverbindingen

XFEM4U heeft een geïntegreerde EN 1993-1-8 verbindingenmodule. Ligger-kolom momentverbindingen en moment stuikverbindingen kunnen eenvoudig worden ingevoerd. De rotatiestijfheid van de verbindingen is belastingafhankelijk en beïnvloedt de krachtsverdeling. In XFEM4U wordt de belastingafhankelijke rotatiestijfheid automatisch in rekening gebracht voor alle momentverbindingen. Dat geeft natuurlijk het meest nauwkeurig resultaat en leidt tot een economisch optimaal ontwerp. Bij kleine momenten (onder 2/3 Mj,Rd) wordt gerekend met initiële rotatiestijfheid Sj,ini. Bij grotere momenten met de rotatiestijfheid Sj die overeenstemt met het buigend moment Mj,Ed. Het trilineaire rotatiestijfheid diagram wordt daarbij gehanteerd.

De staalconstructie kan nu een stuk goedkoper
Door in het ontwerp van de hoofddraagconstructie al rekening te houden met flexibele verbindingen in plaats van een volledig stijve aansluitingen kunnen verbindingen veel goedkoper worden en wordt een juiste krachtverdeling berekend. Met XFEM4U maakt de hoofdconstructeur snel en gemakkelijk een economisch ontwerp van de hoofddraagconstructie inclusief de ligger-kolom momentverbindingen. Ook worden hiermee de kosten van een detailconstructeur bespaard.

EN 1992 betonmodule

Balkrooster beton.
XFEM4U heeft een geïntegreerde EN 1992-1-1 betonmodule. Hiermee kun je de wapening van een betonfundering op palen ontwerpen en toetsen.

Langswapening en beugels.
Met XFEM4U kun je ook de wapening snel en eenvoudig wijzigen.  De berekening is volledig: toetsing in UGT en BGT. Willekeurige doorsnede met of zonder druklaag; wapening in 2 lagen; drukwapening; zeer gedetailleerde uitvoer; beugelontwerp op basis van dwarskracht en wringing; excentrische opleggingen; excentrische staafbelastingen.

FEM – funderingsplaat op een bedding

Met XFEM4U kun je heel makkelijk jouw funderingsplaat op een bedding ontwerpen. Inclusief alle wapening.

FEM – EN 1992 betonmodule

XFEM4U heeft een volledig geïntegreerde EN 1992-1-1 betonmodule waarmee je jouw wapening kunt ontwerpen en controleren. De berekening is volledig: controles in uiterste grenstoestand (UGT) en bruikbaarheidsgrenstoestand (BGT).

Wij hebben een effectieve en vooral plezierige samenwerking met prof.dr.ir. Johan Blaauwendraad en dr.ir.drs. René Braam. Zij hebben een rekenmethode ontwikkeld waarmee wapening in een plaat of schijf efficiënt kan worden ontworpen.

In het Cement nummer 2021-8 staat een artikel opgesteld door prof.dr.ir. Johan Blaauwendraad en dr.ir.drs. René Braam over de berekening met zo’n hybride plaat- / schijfelement zoals dat door Struct4U inmiddels is geïmplementeerd.

Ook zo benieuwd naar deze rekenmethode?
In Cement (2021/8) staat een ingekorte versie van het artikel. https://www.cementonline.nl/article/15515/NTU2ZTg4Y2U3ZDBmMWZmNzc2Y2Q0N2MxNGNmNjkxN2E=
Klik op onderstaande link om de volledige (lange) versie te downloaden.
https://www.struct4u.com/nl/Cement_2021_8_WapenenVanSchijvenEnPlaten.pdf

FEM – krachtige mesh-er

Prof.dr.ir. Johan Blaauwendraad heeft ons ook het advies gedaan om hybride vierhoeks-elementen te gaan gebruiken omdat daarmee een nauwkeurige dwarskracht kan worden bepaald. Johan heeft ons ondersteund in de realisatie en implementatie hiervan. Om vierhoeks-elementen te kunnen berekenen moesten wij ook een andere mesh-er inbouwen. En dat hebben we gedaan.

De nieuwe mesh-er werkt echt fantastisch en is ook meer intuïtief.. Het genereert een regelmatige mesh, wat uiteraard ook nauwkeurige berekeningsresultaten oplevert. Je kunt willekeurig knopen en (dummy) staven toevoegen. Per knoop kun je mesh-verfijningen of -vergrovingen opgeven. Elke knoop en staaf kan worden belast. In een plaat kan elk gat worden ingevoerd. De mesh-er houdt hier allemaal rekening mee. Je kunt jouw mesh dan ook zeer eenvoudig en snel maken.

EN 1995 houtmodule

XFEM4U heeft een geïntegreerde EN 1995-1-1 houtmodule. Houttoetsingen volgens de nieuwste/laatste EUROCODES. Ook de houttoetsingen in de uiterste grenstoestand (UGT) worden gebaseerd op een geometrisch niet-lineaire krachtsverdeling (2de orde berekening) waarbij ook imperfecties  automatisch in rekening worden gebracht.
Dit is een nauwkeurige rekenwijze en is toepasbaar voor elke (portaal) constructie. Ongesteunde en gesteunde raamwerken.
Of de constructie ‘gevoelig’ is voor 2de orde effecten volgt rechtstreeks uit de krachtsverdeling. Er hoeft niet meer te worden gerekend met foutgevoelige kniklengtes. De toetsing op knikstabiliteit wordt impliciet in de krachtsverdeling meegenomen.

Unieke transparante berekeningsuitvoer

XFEM4U genereert volledig transparante sterkteberekening die jij als constructeur handmatig kunt controleren. Deze unieke uitvoer geeft je inzicht in de berekening, alle gebruikte EN formules inclusief een verwijzing naar de EUROCODE. De sterkteberekening van XFEM4U worden zonder problemen geaccepteerd door keurende instanties.

Meerdere talen

Nu zijn de talen Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Noors en Nederlands voorzien.

Met jouw hulp kunnen we ook elke andere taal eenvoudig voorzien. Laat het ons weten.